top of page

Mutluluğun kaynağı D.O.S.E.

Hangimiz kendimizi zaman zaman mutsuz, yalnız, umutsuz ya da yorgun hissetmiyoruz ki? Hayatın her döneminde bu tarz duygularla baş etmemiz gerekiyor. Yani kimse için mükemmel bir dünya yok ne yazık ki. Sadece bunların sebeplerini ve nasıl başa çıkılacağını bilmek lazım o kadar. Aslında durum çoğu zaman sadece yaşadıklarımızla açıklanamayacak kadar bilimsel. Neden mi? Çünkü az önce bahsettiğim duygu değişikliklerinin altında bazı kimyasalların eksikliği yatıyor.




Dopamin, oksitosin, serotonin ve endorfin olarak 4 bölüme ayırabileceğimiz bu kimyasallar, o an kötü olarak yaşadığımız duygulardan sorumlu. Bunların tek tek ne olduğundan bahsetmeden önce küçük bir şey daha söylemek istiyorum. Her ne koşulda olursa olsun, değişim önce beynimizde başladığını asla unutma. Yani yaşadığın hissin değişmesi için harekete geçmeli ve harekete geçmek için değişme hissini beklememelisin. Peki mutluluğumuzdan sorumlu olan ve DOSE olarak kısaltabileceğimiz bu 4 kimyasalın görevi nedir ve neler yaparsak işleri tersine çevirebiliriz, beraber inceleyelim.


  • Dopamin

"İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin, beynin ödül sisteminin de önemli bir parçası. Yani bir işi tamamladığında kendini mutlu hissetmenin ya da kendine vakit ayırdığındaki huzurun, vücudunun dopamin salgılamasının bir sonucu.


Dopamin Eksikliği Nelere Yol Açar?

Özgüven eksikliği

Motivasyon ve enerji düşüklüğü

Odaklanma problemi

Umutsuzluk


Dopamin Seviyesi Nasıl Artırılır?

Meditasyon yapmak

İlerledikçe kendini daha iyi hissedeceğin bir yapacaklar listesi hazırlamak

Kendine uzun süreli hedefler belirlemek

Sevdiğin şeyleri yapmaya odaklanarak


  • Oksitosin

Bunu da sevgi hormonu olarak adlandırmak mümkün. Aynı zamanda ilişkilerde güvenin, empatinin, bağ kurmanın, kısacası sevginin, arkadaşlığın ya da derin güvenin ardındaki duygu. Anlık tatminden büyük ölçüde sorumlu olan dopaminin aksine oksitosin, kalıcı sakinlik ve güvenlik duygularını veriyor.


Oksitosin Eksikliği Nelere Yol Açar?

Yalnızlık hissi

Stres

İletişim eksikliği

Uykusuzluk


Oksitosin Seviyesi Nasıl Artırılır?

Sevdiklerinle vakit geçirmek

Sosyalleşmek

Yardıma ihtiyaç duyan kişilere yardım eli uzatmak

Fiziksel sevgi paylaşımında bulunmak


  • Seratonin

Serotonin başka bir sosyal kimyasal görevi görüyor ancak tamamen farklı bir şekilde. Serotonin gurur, sadakat ve statü dinamiklerinde rol oynuyor ve bu sebeple bizi ruhsal açıdan etkileme görevine sahip. Bununla birlikte vücudumuzdaki birçok önemli sistemde, sadece sağlığımızın ve mutluluğumuzun ötesinde bir rolü de var. Sindirim, kemik büyümesi ve hatta organ gelişimi konusunda etkileri olduğu biliniyor.


Seratonin Eksikliği Nelere Yol Açar?

Aşırı hassaslık

Panik ataklar

Ani duygu değişimleri

Obsesyon


Seratonin Seviyesi Nasıl Artırılır?

Düzenli egzersiz yapmak

Güneş ışığında vakit geçirmek

Doğada yürüyüşe çıkmak

Sakinleştirme etkisi sebebiyle soğuk duş almak


  • Endorfin

Endorfin esasen ağrıya yanıt olarak salınır. Bedenlerimizi konfor seviyelerinin ötesine taşımamıza yardımcı olurlar. Ayrıca endorfin, vücudun stres veya rahatsızlığa tepki olarak ürettiği, doğal bir ağrı kesicidir.


Endorfin Eksikliği Nelere Yol Açar?

Dürtüsel davranış bozukluğu

Depresyon

Uykusuzluk

Anksiyete


Endorfin Seviyesi Nasıl Artırılır?

Karın kaslarının kasılması, endorfin salgılayacağı için bol bol kahkaha atmak en iyisi. O yüzden komedi filmi izlemek iyi bir başlangıç olabilir.

Egzersiz yapmak

Mümkünse koşmak

Baharatlı yiyecekler tüketmek


Commentaires


bottom of page