Şu an bu yazıyı okuyor olmanın kaynağı bile aslında sosyal medya. Sevdiklerimizle bağlantı kurmaktan, web sitesi trafiğini arttırmaya kadar pek çok amaç için hayatımızın büyük bir kısmını kaplayan sosyal medyanın elbette bu şekilde yararlı tarafları mevcut. Ancak nasıl kullanmayı bildiğimiz takdirde… En başta ne kadar bağımlılık yapıcı bir özelliğinin olduğundan bahsetmeme gerek bile yok sanırım. Zira akıllı telefonlarımız hali hazırda geçirdiğimiz süreyi bizlere bir rapor olarak her hafta sunuyor. Yani bu şekilde de ne kadar sık kullandığını gözlemlemen mümkün.
Ayrıca sosyal medya ya da genel olarak telefonun yanında olmadan kendini eksik hissediyorsan, ona çok fazla bağımlısın demektir. Bunun yanında farkında olmadan üzerimizde yarattığı baskıyı da es geçmemek gerek. Paylaşılan kusursuz fotoğraflardan, doğruluğu kanıtlanmamış haberlere kadar ruh sağlığımızı etkileyebilecek çok fazla etken var. İşte tam da bu yüzden sosyal medya kullanımına ara veren insanların ne kadar huzur bulduklarını anlattıkları yazılara denk geliyoruz. Mesela düşün, günde kaç saatini bu uygulamaları kullanmaya harcıyorsun? Canın her sıkıldığında eline alıyor ve farkında olmadan hayatının merkezi haline mi getiriyorsun? Hem zamanını tüketebilecek hem de ilişkilerini ve sağlığını etkileyebilecek böylesine bir gücü varken, onu nasıl kullanman gerektiğini ya da kullanımı nasıl sınırlandırabileceğini öğrenmeye ne dersin?
İşe küçük bir detoks ile başla
Mutlaka sosyal medyada bunu yapan kişileri görmüşsündür. Hafta sonu boyunca ya da haftanın belirli günlerinde tıpkı bir detoks programı gibi sosyal medya kullanımına ara vermek, zamanla ona olan bağlığını da azaltmaya yardımcı olacaktır.
Ulaşılabilirliğini kısıtla
Eğer daha az kullanmak konusunda pek de işe yarar sonuçlar alamadığını düşünüyorsan, en sık kullandığın uygulamaları bir süre için telefonundan silmeyi dene. Böylelikle elin her telefonuna gittiğinde, sosyal medya uygulamalarının olmadığını hatırlayarak kullanıma ara vereceksin.
Kullanım süreni planla
Evet, belki telefonundan sildin ancak bilgisayarın üzerinden de bu uygulamalara ulaşman mümkün. Bu durumda da başvurabileceğin bir diğer yöntem, sosyal medya uygulamalarını kullanma işini belli bir programa oturtmak. Bu platformları hayatından tamamen çıkartmak istemeyenler için sadece bir saat ayırmak yeterli olabilir belki de…
Seçici ol
Sosyal medya çoğunlukla yanlış bilgilerle dolu. Eğer bu tarz uygulamaları haberleri takip etmek için kullanıyorsan, daha doğru bilgilerin yer aldığı siteleri araştırabilirsin. Bu konuda podcast’lerden de yardım alabilirsin. Emin ol beynini pek çok gereksiz bilgiyle doldurmadığın için zihin yorgunluğunun da önüne geçmiş olacaksın.
Dikkatini başka yere yönlendir
Evde kaldığımız sürenin ciddi oranda artışı, elbette sosyal medya kullanımının da artmasının önünü açtı. Tam da bu sebeple, başka hobiler ya da uğraşlar edinerek hayatını ve vaktini zenginleştirmen mümkün. Zira bir hobi olmadığı sürece, hayat sıkıcı ve zorlu görünüp, sağlıksız bir döngüye girebilir. Bunun akabinde kendini motivasyonsuz hissedip telefonuna bağımlılık geliştirirsin.
Telefonunu yatağından uzak bir yere koy
Sosyal medyanın en çok kontrol edildiği zaman aralıkları, yatmadan önce ve uyandıktan hemen sonra oluyor. O yüzden telefonunu yatağa girmeden önce uzak bir yere koymayı deneyebilirsin. Hatta eğer mümkünse yatak odanın dışında bile bırakabilirsin.
Comments