Özellikle evden çalışma sistemine ağırlık verildiğinden beri, zaman yönetimiyle ilgili pek çok bilgi, tavsiye ve program ortaya çıkmış durumda. Şahsen sistemli bir şekilde çalışmanın, çok daha verimli olacağı kanaatimdeyim.
Ancak burada unutulmaması gereken bir şey var. O da zaman yönetimiyle ve verimlilikle ilgili başarı getiren yöntemlerin kişiden kişiye farklılık gösterdiği. Sonuçta başarı bir yolculuk ve bu yolculuğun gidişatını sadece sen belirleyebilirsin. Aslında zaman yönetiminden kastedilen şey daha çok hedeflere belirli bir planlama dahilinde daha kolay ulaşmak. Yani görevlerimizi, onları halletmemiz gereken süre ile dengelemek. Bu sebeple herkese uyacak tek bir sistemin varlığı mümkün değil. Örnek vermem gerekirse, sabahları çok daha verimli çalışabildiğime inandığımdan zaman yönetimimi buna uygun bir şekilde yapıyorum. Peki, sen erkenden işlerini halletmek konusunda pek de üretken değilsen, benim çalışma sistemim sana uyum sağlayabilir mi dersin? Cevap elbette hayır. İşte burada da devreye zaman yönetimi hakkında doğru bilinen yanlışlar giriyor.
Dinlenmeksizin çalışmak
Burada aslında kilit nokta, dinlenmek ve çalışmak arasındaki dengeyi bulabilmek. Bazı insanlar gece geç saatlere kadar yorulmadan çalışabilirken, kimisi ise belli bir saatten sonra istese de verimli bir performans gösteremez. Bu sebeple zaman planlaması yaparken sürekli çalışmaktan ziyade, dinlenip nefes alabileceğin sürelere de yer vermen gerek.
Her görevi tamamlamaya çalışmak
Kendine bir yapılacaklar listesi hazırlayıp, bu listedeki her şeyi bitirmeye çalışmak, üzerinde büyük bir baskı ve stres yaratacaktır. Bu sebeple uzun süreli iş ya da görevleri sınıflandırarak halletmeye çalışmak daha mantıklı olabilir. Adım adım ilerlediğin takdirde daha kolay ve stresiz bir sistem oturtabilmek mümkün.
Uğraşmak istemediğin konuları sona bırakmak
Seni geren ve yapmak istemediğin bir işi sona sakladığın zaman, gün içindeki yaratıcılığını kaybedeceğinden onunla uğraşmak oldukça zor hale gelir. Böyle bir durum yaşamamak için zor görevleri erkenden halledip, sıradan ve çok zaman almayacak işleri sona saklamak, zaman yönetimi açısından da verimli olmanı sağlayacaktır.
Yapılacaklar listesine çok bağlı kalmak
Böyle bir liste hazırlamanın tamamen yanlış olduğunu söylemek doğru değil. Ancak buna sıkı sıkıya bağlı kalmak, her maddeyi yapıldı olarak işaretlemeye çalışmak seni farkında olmadan yoruyor ve yıpratıyorsa, yapılacaklar listesi faydadan çok zarar yaratabilir.
Çok erken bir saatte güne başlamak
Herkesin verimli olduğu saat dilimi farklıdır. Sabahları çok erken kalkmak belki de senin için o kadar da verimli olmayabilir. Erken ya da geç, kendi çalışma düzenin içinde sana en uygun saatleri belirlemen yeterli.
Mükemmel bir zaman yönetimi sisteminin varlığına inanmak
Sonsuz miktarda zaman yönetimi tavsiyesi bulabilmek mümkün. Elbette bu sistemlerin büyük bir kısmı işine yarayabilir. Sorun şu ki, eğer her zaman sahip olduğundan daha iyi bir sistem olacağına inanıyorsan, her zaman bu "mükemmel" sistemi arıyor olacaksın.
Comments