top of page

3-3-3 yöntemi nedir?

Kaygı ve stresin artık bir parçamız olduğunu biliyoruz. Bunları hissetmenin son derece normal olduğunu da bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Burada problem yaratabilecek konu, kaygı ve stresle nasıl baş edileceğini bilmemek. Yani onları hayatının merkezine oturtmamalı ve hangi yöntemlerle kontrol altına alman gerektiğini bilmelisin. Meditasyon yapmak ve nefes egzersizleri öne çıkan yollar arasında. Ancak bugün sana farklı bir metot önermek istiyorum. Adı ise 3-3-3… Peki, 3-3-3 kuralının temeli ve uygulanışı nedir hemen kısaca açıklayayım;




3-3-3 kuralı nedir?

Endişe ve kaygıyla baş etmenin güncel yollarından birini sunan 3-3-3 kuralı, kendimizi stresli hissettiğimizde anda kalarak bu duyguyla baş etmemizi sağlıyor.


3-3-3 kuralı nasıl uygulanır?

  • En başta 3 duyu organını devreye sokman gerekiyor; Görme, dokunma ve duyma…

  • Sonrasında gördüğün üç şeyi, dokunabileceğin üç şeyi ve o anda duyabileceğin üç şeyi kategorize etmeli ve kendine söylemelisin.

  • Ardından parmaklarını, bileklerini ve kollarını hareket ettirmelisin.

  • Burada amaç az önce de bahsettiğim gibi tamamıyla anda kalmak. O yüzden 3-3-3 kuralı o an etrafında olanlara odaklanmanı sağlıyor.

  • Kendini sinirli ve gergin hissettiğin anlarda sakinliğini koruman için derin bir nefes almalı, 3-3-3 kuralını uygulamalı, hissettiğin duyguyu tanımlamalı, bunları hissetmenin normal olduğunu bilmeli ve mümkün olduğu kadar anda kalmaya çalışmalısın.

bottom of page