top of page

Bahar yorgunluğu

Bahar gelmek bilmedi mi? Yoksa ben bu baharı hiçbir yıl bu yıl beklediğim kadar beklemedim mi? Uzun ve soğuk bir kıştan sonra doğanın tamamen yenilenmesi de her zaman bana mucizevi geliyor. Bununla beraber elbette güneşli günler içimizde bir enerji patlaması yaşatıyor, özellikle de açık havada, sevdiklerimizle daha uzun görüşebileceğimizin de müjdesiciyse... Ancak baharın gelişi mevsim değişikliğini de simgelediğinden farklılaşan tek şey sadece hava olmuyor. Demek istediğim bu değişim dönemlerinde içinde nedenini bilmediğin bir huzursuzluk ya da yorgunluk hali varsa, sebebi bahar yorgunluğu olabilir.






Yılın bu zamanlarında kendini fazla yorgun veya bitkin hissetmenin arkasında gerçek nedenler var. En başta gün ışığından yararlanma süren artıyor, vücudun ise buna adapte olmaya çalışıyor. Ardından da mevsimsel alerjiler devreye girebiliyor. Ayrıca, çevrendeki herhangi bir değişikliğin de strese neden olabileceğini hesaba katarsak, bahar yorgunluğu yaşadığın dönemlerde kendine karşı biraz daha sabırlı ve anlayışlı olmalısın. Peki, bu süreçte vücudunda ne gibi değişimlerle karşılaşabilirsin;

  • Sürekli uyuma isteği

  • Halsizlik

  • İsteksizlik

  • Kas ve eklem ağrıları

  • İştahsızlık

  • Burun akıntısı ve gözlerde kaşıntı şeklinde ortaya çıkan alerjiler

Az önce de söylediğim gibi bahar yorgunluğunda tarz semptomların gözlemlenmesi çok normal. Yine de fiziksel ve ruhsal olarak sana iyi gelebilecek şeylerle bu süreci daha kolay atlatabilirsin. Önerilerimi görsellerde bulabilirsin. Senin bahar döneminde böyle yorgunlukların oluyor mu?


Zihnini yavaşlat

Zor bir adım olduğunun farkındayım ancak mümkün olduğu kadar seni yoran düşüncelerden uzaklaşmaya çalışmalısın. Bunun için sık sık meditasyon yapabilirsin.


Beslenmene dikkat et

Bahar yorgunluğu ile mücadelede bir sonraki önemli adım sağlıklı beslenme. Çoğu zaman vitamin eksikliği ve yetersiz beslenme, mevsim geçişinde yaşanan yorgunluğun ana nedenlerinden biri. Vitamin ve mineraller açısından zengin, mevsime uygun gıdalar tüketmek, ayrıca kış aylarında biriken toksinlerden kurtulmak için daha fazla su içmek gerekli.


Hareket etmeye çalış

Fiziksel aktivite, sana en çok yardım edebilecek araçlardan. Bu yüzden hep beraber #maksathareketolsun yapıyoruz. Yorgunluk hissetsen bile metabolizmanı hızlandırmak ve kan dolaşımını iyileştirmek adına orta yoğunluktaki aktivitelerden kendine uygun olanı mutlaka bulabilirsin.


Daha fazla oksijen al

İnsani doğayla iç içe olmaktan daha mutlu hissedebilecek çok az şey var bence. Pek çok uzman da temiz hava eksikliğinin kronik yorgunluk sendromunun ana nedenlerinden biri olduğunu söylüyor. Vücuttaki oksijen dengesini yeniden sağlamak için dışarıda yürüyüşler yapmaya gayret edebilirsin. Bunu gerçekleştiremiyorsan da yaşadığın alanı mümkün olduğu kadar havalandırmalı ve derin nefesler almalısın.


Düzenli uyu

Bu dönemde en çok uzak durman gereken şey de uyku düzensizliği. Yani sürekli uyuma isteği sonucu günün farklı saatlerinde uyumamalı, bunun yerine akşamları erken saatte yatarak uykunu almaya çalışmalısın.


Комментарии


bottom of page