top of page

Beyin sisi mi yaşıyorsun?

Güncelleme tarihi: 6 Eyl 2023



Gün içinde karşındaki kişinin konuşmalarını dinlerken bir noktadan sonra anlayamadığını, söylemeyi ya da yapmayı planladığın şeyleri unuttuğunu fark ediyor musun? İş hayatından kişisel ihtiyaçlara kadar pek çok alanda bu tarz problemler yaşıyorsan, aslında sorunun özel bir adı var ve bugün biraz hakkında konuşmak istiyorum. Tıbbi bir durum olarak nitelendirilmeyen ancak zihinsel olarak yaşanılan bulanıklığı temsil eden “beyin sisi” tam olarak az önce bahsettiğim şeyleri kapsıyor. Yani odaklanma yeteneğini kaybettiğini düşünüyor ve hafızanda zayıflık seziyorsan, sorunun kaynağı beyin sisi olabilir. Beyin sisinin altında ise pek çok neden var. Uyku eksikliğinden artan stres seviyelerine, depresyondan tiroit bozuklukları ve vitamin eksikliklerine, sayısız şeyle ilişkilendirilebiliyor. Eğer aşağıdaki durumların sıklıkla yaşandığını düşünüyorsan, beyin sisiyle ilgili detaylı bir araştırmaya ihtiyacın olabilir.

  • Bir düşünceye veya fikre odaklanmak

  • Hatırlama zorluğu

  • Çevrenizde olanlara dikkat edememek

  • Baş ağrısı

  • Zihinsel yorgunluk

Peki, bunun önüne geçilebilecek yöntemler yok mu? Elbette profesyonel destek almadan önce kendi başına uygulayabileceğin ve sana yardımı dokunacak ipuçları mevcut.


Yeterince uyumak: Uyku, beynin ve vücudun beyin sisine katkıda bulunabilecek sağlıksız toksinleri temizlemesi için oldukça önemli. Sabit bir uyku programı izlemeye çalışmalı ve her gece yedi ila dokuz saat uyumaya özen göstermelisin. Uyumadan önce cep telefonu ve laptop gibi elektronik cihazları kullanmayı da bırakmalısın.


Yeni şeyler denemek: Zihnini uyarıcı faaliyetlerle meşgul etmek ve yeni şeyler denemek de beyin sisiyle mücadele etmek için bir başka yöntem. Örneğin, işe farklı bir yoldan gitmek, düzenli olarak yaptığın bir işe farklı bir yaklaşım geliştirmek hatta farklı müzikler dinlemek bile olabilir.

Çoklu görevlerden kaçınmak: Özellikle dikkat gerektiren iki farklı şey yapmaya çalışıyorsan, çoklu görev enerjini tüketebilir ve üretkenliğini düşürebilir. Bu sebeple tek bir şeye odaklanmayı denemek daha iyi sonuç verecektir.


Zihinsel molalar vermek: Gün içinde, hiçbir şey düşünmediğin ve sadece kendini dinlediğin birkaç zihinsel mola vermeyi alışkanlık haline getirebilirsin. Olduğun yerde gözlerini kapatabilir, eğer imkanın var kısa bir yürüyüşe çıkabilirsin.


Sosyal olarak aktif kalmak: Sevdiklerimizle vakit geçirmek ve eğlendiğimiz aktiviteler yapmak, bizi her anlamda olumlu etkiler. Ruh sağlığının yanı sıra sosyal aktivitelere katılmak, hafızayı da iyileştirme gücüne sahip.


Sen beyin sisi yaşadığında ne yapıyorsun?



bottom of page