Yeni metotlar keşfetmeyi ve seninle de paylaşmayı ne kadar sevdiğimi biliyorsun. Japonların 5S metodu, Cornell, Smart ve Pomodoro sayfamda paylaştıklarım arasında. Zaman yönetimi ve akılda kalıcı öğrenme şekilleriyle birlikte bu teknikler, hayatı kolaylaştırmak ve düzenli olmak üzerine kurulu. Benim de yeni keşiflerimden biri olan ve bugün üzerinde durmak istediğim metodun ismi DiSSS. Öğrenme kabiliyeti ve yetenekleriyle ünlü Amerikalı girişimci Tim Ferriss tarafından hayata geçirilen bu yöntem, dört aşamadan oluşuyor. Amacı ise insanların yeni bilgi temelli konularda uzmanlaşmasına yardımcı olmak. İngilizce açılımı olarak DiSSS, Deconstruction, Selection, Sequencing ve Stake kelimelerinden oluşuyor. O zaman hadi biraz daha detaya inip adım adım ne işe yaradığını keşfedelim.
Dekonstrüksiyon (Deconstruction)
Öğrenilmek istenen şey her ne ise, onun en küçük yararlı bilgi birimlerini bularak bir becerinin yapısını bozmak anlamına geliyor bu ilk adım. Mesela topluluk önünde iyi bir konuşmacı olmak istiyorsan, beden dili, ses kontrolü ve etkili iletişim gibi öğrenmen gereken alt becerileri keşfetmelisin.
Seçim (Selection)
Tim Ferriss şu soruyu soruyor; "İstediğim sonucun %80'i veya daha fazlası için blokların hangi %20'sine odaklanmalıyım?" Ayrıca küçük ama güçlü değişiklikler yaptıkça, kendini hızlandırılmış büyümeye doğru bir yola soktuğunu da ekliyor. Yine bir örnekle açıklamam gerekirse gitar çalmayı öğrenmek için yüzlerce şarkıda kullanılan akorları öğrenebilirsen, bunlar işin yüzde 20'sini oluşturuyor.
Sıralama (Sequencing)
Yeni bir şey öğrenmeye büyük hevesle başlasak bile nereden başlayacağımız bazen bilemeyiz ve cesaretimiz kırılır. Bunu yaşamamak adına öğrenme sırasını dikkatlice seçmek gerekiyor ki DiSSS metodundaki üçüncü adım da zaten bununla ilgili. Yemek pişirmeyi profesyonelleştirmek adına gerçekleştirmesi zor tariflerden ziyade, daha basit yöntemlerle işe başlamak ve adım adım ilerlemek buna bir örnek.
Destek (Stake)
Bu adım kendine vereceğin desteği, yani bir bakıma disiplini ifade ediyor. Bir şey öğrenmeye karar verdiğinde, kendin için günlük, haftalık ya da aylık hedefler belirlemen gerektiğini söyleyen bu adımda, programa uyduğun taktirde kendini ödüllendirmen de teşvik ediliyor.
Kommentare