Çevrende mutlaka çok zeki olduğunu düşündüğün insanlar vardır. Belki de yüksek mevkide yer alan insanların hep zeki kişilerden seçildiğini de düşünebilirsin. Evet, akademik başarıya ulaşmak adına zeka önemli. Ancak hayatta başarıya ulaşmak için maalesef tek başına yeterli değil. EQ olarak da bilinen duygusal zeka tam olarak burada devreye giriyor. Daha güçlü ilişkiler kurmaya , okulda ve işte başarılı olmaya, kariyer ve kişisel hedeflere ulaşmaya yardımcı oluyor duygusal zeka.
Psikologlar Peter Salovey ve John Mayer tarafından 1990 yılında yayınladıkları “Duygusal Zeka” başlıklı makalelerinde kullandıkları tanımı ise şöyle; “Kişinin kendisinin ve başkalarının duygularını ve izleme, aralarında ayrım yapma ve bu bilgiyi kişinin düşünce ve eylemlerini yönlendirmek için kullanma yeteneği.”
IQ ve EQ’nun birbiriyle olan ilişkisini ise şu şekilde açıklayabilirim; IQ bir öğrencinin üniversiteye girmesine destek olur, EQ ise o sınav stresiyle başa çıkmasına. Yani az önce de dediğim gibi biri olmadan diğerinin tam sonuç vermesi pek olası değil. Eğer duygusal zekanın geliştirilemez olduğunu düşünüyorsan, sana yanıldığını söylemeliyim. Çünkü paylaştığım bu alışkanlıklar, duygusal zekanı geliştirme yolunda sana yol gösterebilir.
Empati duygusunu geliştirmek
Empati, kişisel olduğu kadar profesyonel hayatında da fayda sağlayacak güçlü bir özellik. İnsanlarla aynı fikirde olmasan bile, olayları onların bakış açısından değerlendirmeye çalışmalısın. Bunu özellikle tepki vermeden veya birini eleştirmeden önce yapmalısın ki geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurmasın.
Günlük tutmak
Düşüncelerini ve duygularını düzenli olarak yazmak, duygusal zeka geliştirmek için oldukça faydalı. Günlük tutmak bunlarla birlikte aynı zamanda yaratıcılığı ve öz farkındalığı da geliştiriyor. Önemli olan şey ise bir şekilde yazmaya başlamak ve tutarlı olmak. İstersen el yazısıyla yazabilir, ses kaydedici kullanabilir veya bir günlük kaydı uygulaması indirebilirsin.
Dinleme becerilerini artırmak
Doğru dinleme becerileri olmadan duygusal zekanın gelişiminden de bahsetmek pek mümkün değil. Başkalarıyla sohbet ederken aktif bir dinleyici olmak, sağlıklı ilişkiler kurabilmek için de önemli.
Meditasyon yapmak
Stres seviyesini azaltmaktan anda kalmaya yardımcı olmaya sayısız konuda destek olan meditasyon yapmak, duygusal zeka söz konusu olduğunda da devreye giriyor. Mesela işe 5 dakikalık kısa meditasyonlarla başlayabilirsin. Sessiz bir yerde oturup, hayatındaki insanları gözünde canlandırabilir, bu insanlara odaklanarak onların sana sevgi gönderdiklerini imgeleyebilirsin.
Rahatsız edici duyguları yönetmeyi öğrenmek
Zor duygularla nasıl başa çıktığını sıkça gözlemle. Negatif hislerini nasıl yöneteceğini bilirsen doğru kararlar verebilirsin.
Her şeyin farkında olmak
Duygusal zekası yüksek insanlar, çevrelerindekilerin ruh hallerinin farkındadır ve buna göre tutumlarını koruyabilirler. İyi bir gün ve iyimser bir bakış açısı için ne yapmaları gerektiğinin de farkındadırlar. Böyle biri olmak adına olumlu bir tutum sürdürmenin sana uygun yollarını bulmayı deneyebilirsin.
Comments