top of page

Farklı olmaya var mısın?

Bugün farklı olmaya ne dersin? Gün içinde bir sorunla karşılaştığında nasıl tepkiler verirsin? O sorunun olumsuz etkisi uzun süre seninle mi kalır yoksa değiştirilebilecek şeyler olup olmadığını mı düşünürsün? Bu sorulara verdiğin cevaplar, hayatta reaktif mi yoksa proaktif biri misin onu gösteriyor.





Reaktif kişiler biri onlara kötü davrandığında direkt kötü hissetme eğilimdedir. Daha çok duygulara odaklanırlar ve düşünme aşamasını atlarlar. Proaktif olanlar ise odaklanıp durumu iyileştirmenin bir yolunu bulmaya çalışır. Eğer belli bir durumu değiştirmek için inisiyatif alabiliyorsan, geleceği düşünüyor, kontrol edemediğin şeyler yerine kontrol edebileceğin şeylere odaklanıyorsan ve aynı zamanda sorumluluk alabiliyorsan sen proaktif birisin demektir. Hayatta proaktif olmak, kendine ve çevredeki şeylere özen göstermenin yanı sıra iyi alışkanlıklar geliştirmek anlamına da geliyor. Nasıl proaktif olabilirsin?


📌Kullandığın kelimelerin farkında ol

Hangi ifadeleri kullanma eğiliminde olduğuna dikkat etmekle işe başla. Mesela “Yapmak zorundayım”, “Keşke”, “Bu konuda hiçbir şey yapamam” gibi cümleleri sıklıkla kuruyor musun? Bunları “Başaracağım”, “Yapacağım”, “Farklı alternatiflerle deneyeceğim.” şeklinde değiştirmeye gayret edebilirsin.


📌Önceden plan yap

Proaktif insanlar zamanlarını nasıl harcadıklarının farkındadır ve bu bilgiyi geleceği planlamak ve hazırlıklı olmak için kullanırlar.


📌Önceliklendir

Tüm hedefler ve görevler eşit derecede önemli değil. Hepsine aynı şekilde yaklaşırsan da tükenmiş hissetmene neden olur. Nasıl öncelik vereceğinden emin değilsen, daha önce bahsettiğim Eisenhower matrisine mutlaka göz at!


📌Problemi çözmeye odaklan

Proaktif insanlar panik yapmak yerine sorunu nasıl çözeceklerine odaklanırlar.


📌Geçmiş hatalardan ders çıkar

Hata yapmak hepimiz için kaçınılmaz. Mükemmel olmak zorunda da değilsin. Sadece neyin yanlış gittiğini ve bir dahaki sefere neyi daha iyi yapabileceğini analiz ederek bunlardan ders çıkarmalısın.


📌Tutarlı ol

Adımlar o sırada küçük gibi görünse de, her gün doğru şeyleri yapmak daha da ileriye gitmene yardımcı olur.


Harekete geçmeye hazır mısın?

bottom of page