top of page

Friluftsliv Felsefesi nedir?

Güncelleme tarihi: 24 Oca 2022

Yazılarımın çoğunda, özellikle zihin ve beden sağlığıyla ilgili sunduğum önerilerde üstünde sıkı sıkı durduğum bir şey var; yürüyüş ve doğayla iç içe olmak… Kulağa son derece basit gelen ancak bir o kadar da hayati olan bir yaşam felsefesi aslında bu.


Hatta bunun ne kadar önem arz ettiğini bilimsel olarak açıklamak istiyorum. Yapılan bir araştırmaya göre, dünya insanlarının yüzde 50'den fazlası şu anda kentsel alanlarda yaşıyor ve bu sayının 2050'ye kadar yüzde 70'e çıkması bekleniyor. İnsanlarda artan akıl hastalığı oranları ise bu yaşam şekliyle ilişkilendiriliyor. Bu doğrultuda doğada vakit geçirmeyi ruhsal hastalıklar için bir terapi olarak kullanmak son derece mantıklı.* Doğaya dönüşün ve açık havada vakit geçirmenin bir yaşam biçimi halini aldığı İskandinav ülkelerine bakarsak, ne kadar ve nasıl sağlıklı oldukları anlamak hiç de zor değil. Bunun altında ise aslında bir felsefe yatıyor. O da Friluftsliv… Peki nedir bu Friluftsliv diyecek olursan, okumaya devam et!


Yapılan bir araştırmaya göre, dünya insanlarının yüzde 50'den fazlası şu anda kentsel alanlarda yaşıyor ve bu sayının 2050'ye kadar yüzde 70'e çıkması bekleniyor. İnsanlarda artan akıl hastalığı oranları ise bu yaşam şekliyle ilişkilendiriliyor.

Friluftsliv nedir?


- “Free air life” yani “açık hava yaşamı” olarak çevirebileceğim bu felsefe, ilk olarak 1859 yılında Norveçli şair Henrik Ibsen'in kaleme aldığı Yükselerde isimli şiirde kendine yer bulmuş.


- Temelinde temiz hava, oksijen ve sessizliğin zihni berraklaştırması, dışarıda zaman geçirmek ve doğayla iletişime geçmek yatıyor.


- Friluftsliv, doğada olmaya, insanların doğa ile kurdukları ilişkiye odaklanıyor.


- İskandinav ülkelerinde yaygın olan kamp hayatı, ormanların içindeki küçük ahşap evlerin önemli bir yer tutması ve havalar ne kadar soğuk olursa olsun dışarıda vakit geçirme süresinin uzun oluşu, aslında Friluftsliv felsefesinin hayatlarının merkezine oturttuklarını kanıtlıyor.


Faydaları neler?


- Bu felsefe hem fiziksel hem de zihinsel yararlara sahip.


- Bağışıklık sistemini güçlendirebilir, enerjiyi arttırabilir, kaygıyı, depresyonu, öfkeyi ve stresi azaltabilir.


- Aile ve arkadaşlarınızla sosyalleşmek ve kaliteli zaman geçirmek için de harika bir yol.


Friluftsliv nasıl uygulanabilir?


- “Kötü hava yoktur, sadece kötü giysiler vardır.” diyen İsveçliler aslında durumu özetliyor. O yüzden sıkı giyinerek sık sık yürüyüşe çıkmalısın.


- Pandeminin gidişatı da göz önüne alındığında eğer mümkünse kamp yapmaya giderek sosyal mesafeli bir aktivite gerçekleştirebilirsin.


- Dışarı çıkamasan bile, küçük bir balkonun varsa o alanı yeşil bitkilerle süsleyerek doğa etkisini hissedebilirsin.


- Sessiz ve kalabalıktan uzak bir parkta yürüyüşün yanında meditasyon yapmayı deneyebilirsin.



Bilimsel referanslar:

PMID: 21180479

PMID: 27110802

PMID: 25150711

PMID: 31130890


bottom of page