top of page

Hayatına katman gereken 10 günlük ritüel




1. Sabah ve akşam niyeti: Benjamin Franklin her sabah uyandığında kendi kendine, "Bugün ne işe yarayacağım?" diye sorarmış. Sonra geceleri yatmadan önce de kendine "Bugün ne işe yaradım?" sorusunu... Basit, değil mi? Yine de Benjamin Franklin'in yaşamı boyunca yaptığı muazzam miktarda iyiliğe baktığımızda, böylesine basit bir günlük ritüelin gücünü görmek mümkün. Yataktan kalkmadan bir dakika önce, "Bugün neyi yaratmayı seçerim?" sonra akşam yatarken "Bugün ne yarattım?" sorularını kendine sorarak ufak değişimlere kapı açabilirsin. Bunu 30 gün boyunca yap ve sonuçlara şaşırmaya hazır ol.


2. Sessiz zaman: Her gün kendine ne kadar zaman ayırıyorsun? Çoğu insan gibiysen, muhtemelen cevabın çok az olacaktır. Meditasyonun faydaları Oprah Winfrey'den Jerry Seinfeld'a ve Dr. Oz'a kadar herkes tarafından vurgulanırken, ne yazık ki çok az insanın bahsettiği bir şey var. O da sabah ve akşam kendine sadece kendinle birlikte olmak için 15 - 20 dakika ayırmanın ne kadar değerli olduğu.


3. Çocuk ol: Hepimiz egzersizin ruh ve beden sağlığı için iyi olduğunu biliyoruz, değil mi? Hiç temiz, güneşli bir havada tekrar çocuk olabilmeyi dilemez misin? Hayatına çocukça şeyler katmanın gücünü asla küçümseme. Çocuk olmak için ne yapabilirsin? Cevap her ne ise, her gün onu yap ve hayatının ne kadar eğlenceli hale geldiğini gör.


4. Wabi Sabi: Yazar Arielle Ford bu konuda “Wabi Sabi Love” adında çok satan bir kitap yazdı. Kalıcı aşkın sırrı olduğunu söylüyor. Pekii Wabi Sabi nedir? Wabi Sabi, “Kusurlardaki güzelliği bulmak” anlamına gelen bir Japon pratiği. Arielle kocası diş macunu tüpünü kıvırmadığı için üzüldüğünde, dişlerini fırçaladığı için ne kadar minnettar olduğunu fark etmiş. Bir dahaki sefere eşin seni çılgına çevirecek bir şey yaptığında, içindeki hediyeyi bulabilecek misin gözlemle.


5. Sağlık arkadaşları: Kilo vermek veya sağlık hedeflerinin olması harika bir şey. Peki bunu bir arkadaşınla birlikte yapmak sence de daha eğlenceli olmaz mı? Seninle benzer fikirlere sahip bir arkadaş bul ve onunla günde birkaç dakika konuş. İşe yaradığını göreceksin.


6. Senin için özel ve gizli bir şeyi yanından eksik etme: Yanında taşıyabileceğin ya da giyebileceğin, kendine ne kadar özel olduğunu hatırlatan şeyler neler? Bu ufak hatırlatıcıları günlük ritüellerinin bir parçası yapmayı deneyebilirsin.


7. Performans önemlidir: Her servis atışı öncesi Serena Williams, topu tam olarak beş kez sektirir. Neden dünyanın en iyi tenisçilerinden biri böyle bir şey yapsın? Her şey odaklanmakla ilgili aslında. Elinden gelenin en iyisini yapman gerektiğinde, başkalarının ne düşüneceği konusunda endişelenmene gerek kalmadan tamamen hazır olman gerekir. Elinden gelenin en iyisini yapman gerektiğinde, büyük bir sunumdan veya patronunla bir toplantıdan önce, küçük parmağının tırnağın iç köşesine beş kez bastır. Önemli anına odaklanmana yardımcı olur ve aynı zamanda ruhunu sakinleştirmeye, zihnini temizlemeye yardımcı olacak akupunktur noktasını harekete geçirir.


8. Verin: Vermenin gücünü duymayanlar var mı? Ama hayırsever olmak için zengin olana kadar neden bekleyesin? Bir gülümseme ve nazik bir söz olsa bile vermenin gücüne örnek. Ayrıca evinde artık sana göre olmayan şeyleri de bulabilir ve onları sevecek birine iletebilirsin. Peki, sen bugün ne verebilirsin?


9. E-posta tuzağını son verin: "Gelen kutundaki e-postalar, diğer insanların senin zamanın için gündemlerinin bir listesidir." diyor en çok satan yazar ve motivasyon konuşmacısı Brendon Burchard. Günlük e-postalarına dalmadan önce kendi gündemini belirleyerek bu tuzaktan kaçın. Bir sayfa kağıt al ve üç parçaya böl. En üstteki üçte birlik bölüme en iyi beş büyük projeni yaz ve eğer bir şey varsa bugün bunlar üzerinde ne yapılması gerektiğini yaz. Ortadaki üçüncü bölüme bugün kendin için ne yapman gerektiğini yaz. Alt üçte birlik bölüme, bir taraftan haber almayı beklediğin ve diğer tarafa kiminle iletişime geçmen gerektiğini yaz. Artık bağlantı kurmak istediğiniz kişilerden başlayarak e-posta gelen kutunuz için hazırsın.


10. Takdir oyunu: "Dikkatini verdiğin şey daha da güçleniyor." Lady Gaga, her güne beş dakikalık öz-yönelimli sevgi ve minnettarlıkla başlayarak bu prensibi uyguluyor. Değer verdiğin biriyle takdir oyununu oynayarak eğlenceli hale getirebilirsin. Birbirinizin her bir özelliği için takdir turu atın. "Senin hakkında sevdiğim ve takdir ettiğim şey ... ve bunu niye takdir ediyorum çünkü ...” cümleleriyle bunu gerçekleştirebilirsin.


bottom of page