top of page

Hayatta başarılı olmak için üstesinden gelinmesi gereken 8 büyük engel

Hayatta ne adım atarsak atalım, aslında içgüdüsel olarak hep başarılı olmanın peşinden koşarız. Bu duygu daha okul yıllarından meslek seçimine, hatta sevdiklerimiz için düzenlediğimiz doğum günü etkinliğine kadar geniş bir alana yayılıyor. Zira günün sonunda bir işi başarmış olmanın verdiği gurur ve mutluluğu tatmak istiyoruz. Başarıya giden yolda ise engellerle karşılaşmamak elbette imkansız. Kendi hayatını gözünün önünden geçir ve hayatında sana nelerin engel olduğunu düşün. Epey uzun bir liste çıkacaktır değil mi?





Elde etmeyi umduğumuz başarı ne olursa olsun, yüzleşmemiz gereken engeller hep var. Bu engeller ortaya çıktığında, ya kendini geri çekip şansını kaçırabilirsin ya da bu zorluklara hazır bir şekilde göğüs gerebilirsin. Ayrıca bu tarz engeller dış dünyanın bize kurduğu komplolarmış gibi görünse de, bizi yavaşlatan şey anılarımız veya inançlarımız da olabilir. Yani kendi kendini sabote ettiğin durumlar da söz konusu. O zaman hayatta başarılı olmak için gerçekte hangi engellerin üstesinden gelmelisin bir bakalım.


Mükemmeliyetçilik

Karşılaşılan en yaygın engellerden biri mükemmellik ihtiyacı. Mükemmeliyetçilik yaratıcılığın, ve tesadüfi olayların karşısında duruyor her zaman. Ayrıca hatalardan ders çıkarmak, hayat boyunca nasıl gelişip büyüdüğümüzü gösteriyor. Bu nedenle, mükemmelin peşinden koşmak başarıya doğrudan bir merdiven sunmayacak.


Korku

Güvende olmadığına dair bir düşüncen olduğunda korku duygusu tetiklenir. Eğer hayali bir tehdit unsurundan bahsediyorsak, korku aslında hedeflerimize ulaşmak için yapmamız gereken işleri yapmamıza engel olabilir. Tıpkı mükemmeliyetçilikte olduğu gibi, korkuyla başa çıkmanın en iyi yolu daha dikkatli olmaktır.


Netlik eksikliği

Kariyerini veya genel olarak yaşamını netlik olmadan yürütmeye çalışıyorsan, başarı hedefine ulaşmak için ne yapman gerektiğini bulmak son derece zor olabilir. Bu nedenle netlik kazanmak adına “neden” sorusuyla yola çıkıp ardından “nasıl” ile devam etmek en mantıklısı.

Kıyaslama

Kendini zaman zaman diğer insanlarla kıyaslarken bulabilirsin ki bu bazen doğal. Ancak sürekli olarak karşılaştırma yapıp kendini hep kötü hissetme eğilimdeysen, bu enerjini kesinlikle aşağı çekecektir. Kendin başkalarıyla kıyasladığını fark ettiğin zamanlarda, içindeki potansiyele odaklanmaya çalışmak faydalı olabilir.


Zarar veren iç konuşma

Gün içinde kendi kendinle ne kadar sıklıkla konuşuyorsun ve bunların ne kadarı pozitif ve yapıcı? Kendimizle konuşurken aslında hep bir savaş halindeyiz. Eğer negatif tarafın ağır basmasına izin verirsen bu konuşmalar kritik hale gelebilir. Zamanla enerjin tükenir ve başarısızlığa doğru yürüyebilirsin.


Belirsiz sınırlar

Elbette sınırlar belirlemek her şeye hayır demek değil. Sağlıklı dış sınırlar, ne istediğinle ve planların hakkında başkalarıyla nasıl iletişim kurduğunla ilgili. Başkalarıyla net sınırlar belirlemekte sorun yaşıyorsan, istemediğin çok küçük bir şeye “hayır” deme alıştırması yap ve daha büyük şeylere doğru yol almaya çalış. Zira herkesi memnun etmek maalesef mümkün değil.


Gerçeküstü beklentiler

Büyük hayaller kurmak başarı yakalamak için önemli. İlhamın ve büyük fikirlerin ortaya çıkması bu şekilde gerçekleşiyor. Ancak hayallerimiz mevcut kaynaklarımızın gerçekliğine dayanmıyorsa, biraz hayal kırıklığına, hatta daha da kötüsü onları kaybetmeye neden olabiliyor. Makul beklentiler belirmek için daha önce bahsettiğim “Smart” metodunu kesinlikle tavsiye ediyorum.


Başarının standart tanımı

Amaçlar belirmek ve buna göre planlar yapmak başarıyı getiriyor kabul. Yine de bakış açısını her zaman geniş tutmakta fayda var. Standart bir başarı tanımı yerine daha kapsayıcı bir şekilde ilerlemek, karşına çıkacak farklı fırsatları görüp değerlendirmene de zemin hazırlar.


Comentários


bottom of page