top of page

İsrafı önlemek için 7 öneri

Güncelleme tarihi: 18 Eyl 2021





İsrafı azaltacak, sürdürülebilirliği artıracak neler yapabilirsin? Özellikle sosyal medyada, son zamanlarda daha çok karşına çıkıyordur sürdürülebilirlik konusu. Açıkçası benim de giderek daha fazla üzerine düştüğüm ve düşündüğüm, bence herkesin de dikkat etmesi gereken bir durum. Zira bu hızlı üretim ve tüketim hali, hepimizi etkileyecek ağır sonuçlara neden olacak şüphesiz. Çevre kirliliği ve küresel ısınma meselesi son yılların en tehlikeli seviyesine ulaşmış durumda ve harekete geçip bir şeyler yapmak için en ufak adım bile önemli inan!


Yani değişimin bir parçası olmak için ilk önce bizlerin bireysel olarak bir şeyleri değiştirmesi şart. Küçük bir örnek vermek istiyorum bununla ilgili. Greenpeace tarafından yayınlanan bir rapora göre sadece bir kot pantolon üretmek için bile 7.000 litre su gerektiğini düşünürsek, gerektiğinden fazla tüketim yapmanın nasıl sonuçlar doğuracağını tahmin etmek zor olmaz. Yani ihtiyacımız olandan fazlasını satın almak, büyük bir tahribatın küçük bir kısmı sadece. Üstelik hemen hemen her sektör için geçerli bu durum. İşte sürdürülebilirlik burada devreye giriyor. Sürdürülebilir bir yaşam tarzı, kendi sağlığını güçlendiren, diğer insanların refahını destekleyen ve çevreyi koruyan bir yaşam biçimi aslında. Bunun için geri dönüşüme değer vermek, akıllı bir tüketici olmak, çevre sağlığına özen göstermek kısacası daha sürdürülebilir bir düşünce yapısına sahip olmak gerekli. Demin de dediğim gibi, değişim seninle başlıyor. Peki kendi üzerine düşen sorumlulukla birlikte hayatında neleri değiştirerek daha sürdürülebilir yaşayabilirsin bakalım;


- Enerji kaynaklarını boşa kullanmamak, üzerine düşen ilk görevlerden biri. Özellikle bu dönemde el hijyeni hassas konulardan. Ancak yine de elini sabunlarken musluğu kapatmak ve gereksiz su ziyanına sebep olmamak senin elinde.


- Eğer ulaşımı kolay bir yere gideceksen yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih edebilirsin. Hem kendi sağlığın hem de havanın kirlenmemesi için alabileceğin en güzel önlemlerden.


- Plastik, çevre sağlığını en büyük düşmanı. Bir plastiğin doğada çözülmesi 1000 yılda gerçekleşiyor. Bu yüzden tek kullanımlık bardaklarda kahve almak yerine kendi termosunu yanında taşıyabilirsin. Ayrıca meyve ve sebze alışverişi yaparken yanında kendi bez torbalarını götürebilirsin.


- İkinci el alışveriş, sürdürülebilirlik için altın değerinde. Bu sebeple ikinci el mağazaları araştırmaya şimdiden başlamaya ne dersin?


- Organik marketler ya da yerel pazarlardan alışveriş yaparak, doğal ürünler kullanabilir ve yerel işletmecilere de destek olabilirsin.


- Hayvan haklarına da saygılı olmak adına daha az et ve yumurta tüketebilir, başka protein kaynakları deneyebilirsin. Bir de bitkisel sütlere şans vermeyi sakın unutma!


- Plastik, karton ya da teneke kutu atıklarını mutlaka geri dönüşüm kutularına atmaya çalışmalısın.

bottom of page