Sağlıklı yaşam, başarı ve hayallerini gerçekleştirme konularında beğendiğim ve ilham aldığım TED konuşmalarından bazılarını seninle de paylaşmak istedim.
Dyana Nyad, hiçbir zaman hiçbir şey için geç kalınmadığını kendi deneyimiyle bizlere anlatıyor: 20 yaşında kurduğu Küba’dan Florida’ya okyanustan yüzerek geçme hayalini 64 yaşında gerçekleştirmiş.
Genç girişimci, çocuklukta okulda yaşadığı ilk rencide ile birlikte reddedilme korkusu yaşamış, internette bu korkuyu yenmek için neler yapılacağını keşfederken kendi bloğunda 100 kere reddedilmesini sağlayacak planlar yapmış ve sonunda reddedilme korkusunu “Neden?” diye sorarak yenmeyi, hatta bu soruyla red yanıtlarını “evet”e çevirmeyi keşfetmiş.
“Reddedildiğinizde, bir engelle karşılaştığınızda kaçmayın, eğer onları kucaklarsanız size hediyeleri olabilir.” diyor.
Yıllardır stresten kurtulmayı öğrenmeye çalışıyoruz. Ama yapılan çalışmalar, aslında stresin değil, “stresin bizi kötü etkilediğini düşünmenin” bizi etkilediğini gösteriyor.
Sarah Lewis - Neredeyse Kazanmayı Kabullenme (İzlemek için tıkla)
Sarah Lewis, bu konuşmasında ustalığa bambaşka bir noktadan bakmamızı sağlıyor. Ona göre ustalık, aslında mükemmel biten bir eser değil, o eseri daha da iyi yapmaya çalışma arzusudur, “Ustalık, bir hedefe bağlılık değil, bitmeyen bir arayıştır.”
3 dakikalık bu konuşmada St. John, sizi başarıya götürecek 8 sırrı “kapsül şeklinde”, eğlenceli üslubuyla aktarıyor.
Çoğumuz özellikle iş hayatımızda başarısız olduğumuzda bunu büyük bir ayıpmış gibi saklarız. Leticia Gasca’nın aklına, başarısız bir girişiminden sonra arkadaşlarıyla başarısızlıkları hakkında “günah çıkarırken” kendi gibi hüsrana uğramış insanların “başarısızlık deneyimlerini anlatacağı” bir platform kurmak gelir. Gasca, bu konuşmada, hem bu platformu hem de başarısızlığın getirilerinin bilincinde olmayı bize anlatıyor.
Bazılarımız elde ettiğimiz başarıyı kendi başarımıza, yeteneğimize değil, şans eseri olmasına bağlar, bu başarıyı hak etmediğimizi düşünürüz. Aslında bu düşünce sadece bize özgü değil, Einstein’ın bile böyle düşündüğü olmuş; ona göre bulduğu formüller öyle pek konuşulacak bir şey değilmiş. İşte bu kısa animasyonda, literatürde “Sahtekarlık Sendromu” olarak adlandırılan bu his ele alınıyor.
Evet, karantina günlerini evde geçiriyoruz ama bence, internette dolaşan yeni akım sayesinde (#walkwithleslie) bu öneriyi uygulayabilirsiniz. Oppezzo, yürüyüş yaparken insanların daha fazla yaratıcı fikirler ürettiğini, yapılan bir araştırma üzerinden izleyicilere aktarıyor.
Genelde yapmayı planladığımız şeyleri başkalarına anlattığımızda, plana yönelik çalışma hevesimiz kırılıyor ve plandan vazgeçiyoruz. Derek Sivers bu kısa konuşmasında bizlere, planlarımızı gerçekleştirinceye kadar kendimize saklamamız gerektiğini söylüyor. Sizlerden de böyle yapanlar var mı?s
Duygulara sahip olmak zayıflık değil, insan olduğumuzun göstergesidir. Nikki TED konuşmasında ilk başlarda bunu kabul etmese de, yıllardır depresyonda olduğundan ve bunu gizlediğinden bahsediyor. Bir gün 20 yaşındaki yeğeni, depresyon nedeniyle intihar edince, Nikki, bu konu üzerine çalışmaya ve düşünmeye başlıyor.
Komentarze