top of page

Kendini sabote mi ediyorsun?

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2022

Zaman zaman hayatımız yolunda gitse bile ya da etrafta bizi gerçekten üzebilecek yeterli nedenlerimiz olmasa da, kendimizi depresif hissederiz. Peki bunun nedeni ne olabilir diye düşündüğün oldu mu hiç?



Yani her şey yolunda giderken niye mutsuz hissettiğini mutlaka aklından geçirmişsindir. Bunun altında yatan sebep, aslında kişinin kendini sabote etmesi olabilir ve anksiyeteyle de ilişkilendirilebilir. Kendini sabote etmenin pek çok nedeni var. Ancak en önemlilerinden bahsetmem gerekirse; düşünme kalıpları, yakın ilişkilerde sahip olunabilen korkuları ve zor ya da rahatsız edici şeylerden kaçınmayı ele alabiliriz.


Düşünme kalıpları, çoğu zaman kendimize güvenmemizi zorlaştırabilir. Bir durumla başa çıkamayacağımızı ya da yeterince iyi olmadığımızı düşünürüz. İyi şeyleri hak etmediğimizi düşünürsek, sonunda onları sabote edebiliriz. Yakınlık veya reddedilme korkusunda ise insanlarla belirli bir yakınlık düzeyine ulaşıldığında bu ilişkiyi sabote etmeye meyilli olunur. Bazı insanlar hile yapar, bazıları kavgaları seçer veya diğer kişiyi uzaklaştırmak için kontrolcü olur. Bunların hepsi, kapana kısılmaktan, reddedilmekten ya da incinmekten kaçınmak için başvurulan bilinçsiz yollardır. Çoğu zaman, bunları yaptığının farkında bile olmayabilirsin. Sonuncu kısımda da kaçınma ve erteleme geliyor. Mükemmeliyetçi olduğun, bir şeyleri fazla düşündüğün veya nereden başlayacağına karar veremediğin için erteleyebilir ve bunlardan kaçınabilirsin. Tüm bu eğilimler, bir anksiyete bileşeni olma eğilimindedir aslında. Ne bekleyeceğimizi bilmediğimizde genellikle kendimizi sabote eden davranışlarla mücadele ederiz. Bilinmeyen şeyler, kendini korkmuş ve endişeli hissetmene neden olabilir. Peki tüm bu kendini sabote etme halinin bir çözümü var mıdır diye soracak olursan, 4 maddede açıklayayım.

  • Tipik düşünme kalıplarını bilip sabote ederken kendini yakalamaya çalış.


  • Burada önemli olan öz farkındalık. Kendini sabote edebileceÄŸini düşünüyorsan, bir yere yazmayı dene. Seni neyin tetiklediÄŸini veya kendi yoluna çıkmana neyin sebep olduÄŸunu belirlemeye baÅŸlayacaksın böylelikle.


  • Her ÅŸeyden önce neden kendini sabote ettiÄŸini anlamak ciddi bir öz yansıtma gerektirir. Bu sorunların çözümü için zaman ayırmak, daha derin bir farkındalığa yol açabilir ve kendinle ilgili iç görü saÄŸlayabilir.


  • Her zaman önceden plan yapamayacağını da anlamalısın. Gelecekle ilgili kontrol edemeyeceÄŸimiz ÅŸeyler olduÄŸunu bilmekte rahat davranmaya çalışabilirsin. Bir ÅŸeyleri ne kadar kontrol etmeye çalışırsan, onları o kadar sabote etme eÄŸiliminde olursun.


Çözüm yolları haricinde bir de ufak bir test önereceğim sana. 10 her zaman, 1 asla olmak üzere, 1 ile 10 arası bir ölçekte ilişkilerinde, kariyerinde, arkadaşlıklarında veya hayatının diğer bölümlerinde kendinizi ne sıklıkla sabote ettiğini not et. Ayrıca merak etmene hiç gerek yok çünkü bu konuda kesinlikle yalnız değilsin.

bottom of page