top of page

Zaman Yönetiminde Altın Metot: Smart Metodu

Hayatta mutluluğu yakalamamızın yollarından biri de, bir hedef belirlemek ve planlı bir şekilde bu hedefe ulaşabilmek. Şimdi lütfen hayal et. En basit haliyle yeni bir dil öğrenmek istedin ve bu şekilde hedefini belirledin. Düzenli olarak çalıştın ve çalışmanın sonucunda ise cümleler kurmaya başladın. Kendinle gurur duyup mutlu olmaz mıydın? Hayatta herhangi bir hedefin olmadan da bir şeyler elde edilmen gerçekten zor. Ancak başlangıçta hedefini belirlerken ne kadar dikkatli olursan, sonuca da o kadar çabuk ve başarılı ulaşabilirsin. İşte burada sana bit yöntemden bahsetmek istiyorum. İsmi ise Smart… Aslında bu, şu şekilde bir kısaltma;


Spesific: Spesifik

Measurable: Ölçülebilir

Achievable: Ulaşılabilir

Reasonable: Mantıklı

Time-Bound: Zamana bağlılık


Hem şirket yönetimlerinde hem de bireysel olarak kullanılabilen bu metot, hedefine giden yolda sana çokça fayda sağlayacak. Peki bunların açılımı nedir?




  1. Spesifik

Eğer hedefini net olarak belirlemezsen, neye nasıl ulaşman gerektiği konusunda da kararsızlıklar yaşayabilirsin. Tam da bu sebeple ucu açık hedefler koymamalısın. Örnek vermem gerekirse harika bir kariyer hayatı istiyor olabilirsin. Ancak belirli bir sektör üzerinde başarılı olmaya karar verirsen, bu şekilde o sektörün gerektirdikleri üzerine yoğunlaşarak geri kalan detaylarla vakit kaybetmemiş olursun.

  1. Ölçülebilir

Motivasyonunu kaybetmemek adına koyduğun hedefin ölçülebilir olması da çok önemli. Bu şekilde kaydettiğin ilerlemeyi değerlendirebilir, işlerini ne zaman bitirebileceğine dair öngörüde bulunabilirsin.

  1. Ulaşılabilir

Elbette zaman zaman bazı şeyler için büyük düşünmek gerekir. Ama kendine bir hedef belirlerken hayalperest olmadan, sadece ulaşabileceklerini belirlersen, ilerleyen zamanlarda şevkini de kaybetmeyerek odaklanma problemi yaşamazsın. Kendini bir anda çok yüksek noktadan değil de, adım adım, manevi olarak seni yormayacak şekilde ilerlemelisin.

  1. Mantıklı

Bir hedef koymadan önce yeteneklerine, yardıma ihtiyaç duyup duymayacağına ya da senin için uygun olup olmadığına karar vermelisin. Belki de bunları düşündükten sonra bir noktada koyduğun hedefin aslında hiç de senlik olmadığını anlayabilirsin.

  1. Zamana bağlılık

Hayatın her aşamasında olduğu gibi hedeflere ulaşma konusunda da zaman planlaması yapmak şart. Bunun için kendine bir başlangıç tarihi koymalı, ertelemeden işe başlamalısın. Aynı şekilde tahmini olarak bir bitiş tarihine de ihtiyacın var ki belirsizlik ortadan kalksın ve kalan zamanını verimli olarak değerlendirebil.


Comments


bottom of page