top of page

Yapmamaktan Korkmak: FOND


Bugün, bir suçluluk duygusu türünden bahsetmek istiyorum. Yapabileceğini bildiğin her şeyi bir şekilde yapmadığın için kendini hiç suçlu hissettin mi? Elbette böyle hissettiğin anlar olmuştur çünkü özünde hepimiz insanız ve hatalar yaparız. İçimizde beklentilerimizi karşılamak adına hissettiğimiz doğal bir arzumuz var.

Bu beklentiler sağlanamadığında ise ortaya FOND, diğer adıyla Yapmama Korkusu çıkıyor. Böylesine bir duygu, her şeyi yapabileceğini bilmenin ancak her şeyi yapamayacağını kabul etmeye çabalamanın geriliminden kaynaklanır. Kendini başkalarıyla karşılaştırma hali ise bu duyguyu körükleyen başlıca sebeplerden. Yapmama korkusu, kendi yeteneklerini ve potansiyelini kaçırdığını da hissettirebilir. Bu kaygı, beyninin içinde şu şekilde sevimsiz bir cümlenin de tekrar etmesine yol açabilir; “Çok daha fazla şey yapıyor olabilirsin, öyleyse neden yapmıyorsun?” Yani yapmadığın her şey için kendini suçlu hissediyorsan, işte benim FOND ile savaşma taktiklerim şu şekilde:


Bulunduğun çemberden çık ve bir şeye odaklan

Yapman gereken şeyi yapmadığın fikriyle boğuşuyorsan, çoğu zaman etkisiz kalabilirsin ve hiçbir şey yapamazsın. Çözüm ise tek bir şeye odaklanmak. Tek bir projeye yoğunlaşırsan, yapman gerektiğini düşündüğün diğer tüm şeyleri aklına bile gelmeyecektir. Yapmama korkusu, en çok hiçbir şey yapmadığın zamanlarda ortaya çıkar ve neye odaklanacağına karar verip kabul ettiğinde uzaklaşır.


Bir bitiş tarihi seç

Anlamlı geri dönüşlerle sonuçlanmayacak bir şey için zaman kaybetmekten endişeleniyorsan, seninle ilgili olsalar bile bazı sınırlamalar koymayı deneyebilirsin. Örneğin, daha fazla yazmak ve bir blog yazısına başlamak isteyebilirsin. Ama bu açık uçlu görevle boğulmak yerine kendine bir ay boyunca her gün kısa bir yazı yazacağını söylersen daha rahat hissetmen kaçınılmaz.


Küçük alışkanlıklar yarat

Bu korkuyla savaşmanın bir diğer yolu da küçük adımlarla ilerlemeye çalışmaktır. Daha fazla şey okumak istiyorsan, kendine her gece yatakta iki saat kitap okuma zorunluluğu koymamalısın. Bunun yerine, her sabah 10 dakika okumanın da sana iyi geleceğini bilmelisin. Veya bitkiler hakkında kendini geliştirmek istiyorsan, bunun için yüksek bir miktar harcaman gerektiğini ve her hafta sonu toprakla ilgilenmek zorunda olduğunu düşünme. Bitkilerle ilgili küçük araştırmalarla işe başla ve bununla ilgili farklı kaynaklara yönel.


Zamanın olduğunu unutma

Hayat uzun bir yolculuk. Yaşın ne olursa olsun, yapmak istediğin şeyleri yapmak için bolca vaktin var. Eksik olduğun ve beklentilerinin altında kaldığın hissini aklından silmek için tek yolu şunu hatırlamak: “Önemli olduğuna karar verdiğin şeyler için zamanın olacak.” Bütün bir yılı çömlekçilik becerilerin üzerinde çalışarak geçirebilir ve düzinelerce muhteşem vazo yapabilir ve ardından gelecek yıl tamamen farklı bir şey yapmaya karar verebilirsin. Belki de ilişkilerine daha fazla zaman ayırmak, her sabah uyumaya öncelik vermek veya egzersize ağırlık vermek isteyebilirsin. Yani farklı seçimler yapabilir ve daha sonra fikrini değiştirebilirsin. Unutma ki en büyük mutluluk, yapmama korkusunu serbest bırakmaktan ve sahip olduğun anlarda tam olarak ne yapacağını seçmekten gelir.

bottom of page