top of page

Japon felsefesi Ichigo ichie nedir?

Sana geçen günlerde öğrendiğim bir sağlıklı yaşam sırrı olan Japon felsefesinden bahsetmek istiyorum: Ichigo ichie. 

Ichigo ichie "Şu an bir fırsat" olarak tercüme edilebilir. Anlatmaya çalıştığı, yaşadığımız her şeyin, bir daha asla aynı şekilde tekrarlanmayacak eşsiz bir hazine olduğudur. Bu yüzden hayattan zevk almadan kaymasına izin verirsek, an sonsuza dek kaybolacaktır.

Ichigo ichie'nin farkına varmak, ayağımızı gazdan kesmemize ve dünyada geçirdiğimiz her sabahın, sevdiklerimizle geçirdiğimiz her anın sonsuz değerli olduğunu ve tüm dikkatimizi hak ettiğimizi hatırlamamıza yardımcı olur. 

Ichigo ichie felsefesiyle sürekli geçmişi tartışmadan veya gelecek hakkında endişeli hissetmeden daha mutlu, daha tatmin edici bir hayat sürmenizi sağlar. Her anın armağanını takdir ederek, şimdiki zamanda yaşamayı bize öğretmeyi hedefler.

İşte bu Japon felsefesini özetleyen ilkeler

Özel anları erteleme. Her fırsat kendini yalnızca bir kez sunar. Eğer onu kucaklamazsan, sonsuza dek kaybolur. Hayat şimdi ya da hiçbir zamandır.


Şimdiki zaman odağın olsun. Geçmişe ve geleceğe yolculuklar genellikle acı vericidir ve neredeyse hiçbir zaman işe yaramaz. Olanları değiştiremezsiniz. Ne olacağını bilemezsiniz. Fakat bu anda, dünyadaki tüm olasılıklar hayatta.


Daha önce hiç yapmadığın bir şeyi yap. Einstein'ın dediği gibi, aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar bekleyemeyiz. Unutulmaz bir an elde etmenin bir başka yolu, kendini teslim etmek ve içinde yeni bir şeyin çiçek açmasına izin vermektir.

Meditasyon yap. Acele ve yükümlülüklerin günlük kasırgalarından uzaklaşmanın basit yolu meditasyon, refahın kapılarını açacaktır.


Beş duyuna dikkat et. Her an insan algısının zenginliğini fark etmek için kendini dinleme, izleme, dokunma, tatma ve koklama sanatında eğit. Bu aynı zamanda başkalarına karşı daha uyanık olmana ve empati ve etki düzeyinizi artırmana izin verecek.


Tesadüflere dikkat et. Tesadüflerin farkında olmak, evren tarafından gönderilen işaretleri okumada daha iyi olmana yardımcı olur. Bu günlük sihir anlarını not ettiğimiz bir defter, gerçekliğin görünmez kapılarını takip etme yeteneğini artırır.



Her buluşmayı bir kutlama yap. Olağanüstü şeyleri deneyimlemek için doğru koşulları (tatil, gezi, doğum günü) bekleme. Doğru zihin çerçevesi ile her gün bir kutlama olabilir.


Var olanı sevmiyorsan, farklı bir şey yap. İnsanlar doğaları gereği dönüştürücüdürler ve gerektiğinde kendilerini yeniden icat etme gücüne sahiptirler. Gerçekliğin ichigo ichie ile yaşamak için çok sıkıcı ve öngörülebilirse, başka bir tane yaratma fırsatın var.


Özel anların avcısı ol. Herhangi şeyde olduğu gibi, ne kadar çok pratik yaparsan, o kadar çok özel an yaşadığının farkına varacak ve özel anlar yaratabileceksin. 

bottom of page