Sıcak havalarda rahat çalışabilmek, sıcağın bunaltıcı etkilerinden biraz olsun kurtulabilmek için evlerimizde, ofislerimizde kullandığımız klimalar, sağlığımız açısından ciddi sorunlara da neden olabiliyor.
Geçtiğimiz günlerde bir danışanım klima nedeniyle hasta oldu, bu hastalığa lejyoner hastalığı deniyor. Lejyoner hastalığı ilk olarak 1976 yılında Pensilvanya lejyonerlerinin yaptığı bir toplantıda bulunan kişilerde görülmüş. Toplantı salonundaki havalandırma sisteminden kaynaklandığı tespit edilmiş. Lejyoner hastalığı, ‘legionelle pneumophilia’ adlı bir bakterinin neden olduğu bir zatürre türü. Salgınlar sıklıkla otel ve hastanelerde görülüyor. Hastalığın insandan insana bulaştığı şu ana kadar görülmemiş. Bulaşma yollarından en önemlileri, solunum cihazları ve havalandırma sistemleri.
Vücudun doğrudan klima etkisine girmemesi ve şok olmaması gerekir. Örneğin 35 derecelik sıcaktan birden 20 derecelik klimalı ortama girmeyin.
Bu aralar klima alacaksanız
Sadece bir klima cihazım olsun mantığıyla hareket etmeyin. Kalitesi kanıtlanmış ürünleri tercih edin.
Ev ve işyerlerinde 23°C sıcaklık % 50 nem ideal koşullar. Klimanın ısı ayarlarını bu derecelere göre yapın.
Yıllık bakım yapılması son derece önemli. Bakımını atlamayın.
Yeri ve modeli yanlış seçilmiş bir klima, sağlığımıza zarar verebilir. Bundan dolayı klimanın monte edileceği yerin profesyonel ekip tarafından da görülmesi gerekir.
Arabada klima kullanıyorsanız
Araçlardaki klimaların da doğru kullanılmaması sinüzit, kulak iltihapları ve yüz felci gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu yüzden havayı doğrudan yüze ve göğse değil, ön cama doğru yönlendirin.
Comments